

Lorem ipsum dolor sit amet #2 #2 #4
…o wpływie na nasze zdrowie tego, co jemy
Zdrowie zaczyna się na talerzu – w ostatnich latach można by wręcz powiedzieć, że tam się kończy. Wskutek niezdrowego jedzenia oraz niezdrowego stylu życia często zapadamy na różne choroby.
Zależność diety z wieloma schorzeniami jest ściśle skorelowana. Dobra dieta wpływa na ogólne dobre samopoczucie – fizyczne i psychiczne oraz na naszą kondycję. Ale też dieta – przygotowana przez specjalistów – potrafi zdziałać cuda, nawet w przypadku chorób. Dlatego mówimy o dietoterapii, czyli o leczeniu dietą.
Miażdżyca, choroba niedokrwienna serca, cukrzyca, otyłość, nadciśnienie tętnicze, próchnica, osteoporoza, obniżenie odporności, choroby wynikające z niedoborów witamin i minerałów – to tylko najczęściej wymieniane choroby powiązane z dietą. Ich rozwój można powstrzymać dzięki odpowiednio dobranej diecie, można też im skutecznie zapobiegać i sprawić, że choroba odsunie się w czasie.
Co to znaczy dobra lub właściwa dieta?
Przede wszystkim to dieta indywidualnie dobrana do potrzeb pacjenta, jego wieku i stanu zdrowia oraz przyjmowanych leków (pamiętaj: dieta nie zastąpi zazwyczaj farmakoterapii, ale może ją skutecznie wspierać) przez specjalistę: dietetyka lub lekarza. Nie ma jednej cudownej diety dla wszystkich. Coś, czego jedni potrzebują (np. większej ilości błonnika), innym szkodzi (nadmiar błonnika u osób potrzebujących diety łatwostrawnej). Dieta nie oznacza również zrzucenia kilogramów – nie zawsze jest to jej celem. W wielu przypadkach dieta ma przywrócić równowagę w organizmie, zwiększyć odporność, poprawić przemianę materii czy uzupełnić niedobory witamin i mikroelementów.